Клапан отливки анализ и подобряване на често срещани дефекти

1. устица

Това е на метални втвърдяване процес може да не избяга газ остава в метала вътре в образуването на малки дупки, вътрешната стена е гладка, съдържащи газ, ултразвук е висока отразяваща способност, но и защото това основно е сферична или елипсовидна, тоест, точка като дефекти, засягащи неговата размисъл амплитуда. Устица в слитък са смачкани в област дефект чрез коване или подвижен и е изгодно за да бъде установено чрез ултразвуково изследване.

2. свиване и широки

Леене или слитък охлаждане втвърдяване, Том, за да се свие, в крайната част на втвърдяване от липсата на течен метал може да се образува кухи подобни дефекти. Големи и концентрирана кухини се наричат свиване и малки, разпръснати пространства се наричат разхлабени. Те обикновено са разположени в крайната втвърдени част на слитък или леене център. Вътрешната стена е груб и заобиколен от много примеси и фини пори. Поради правото на термично разширяване и свиване свиване е неизбежна, но с процеса на обработка на различните методи имат различна форма, размер и местоположение, когато то се простира на леене или слитък тялото става дефектен. При метал коване слитък ще стане остатъчна свиване (свиваемост остатъчен, остатъчен свиване), ако то не се премахва от заготовката.

3. шлака

Шлака в процеса на топене или огнеупорни върху пещ пещ е експандиран в течен метал и се увлича в леене или слитък тялото по време на кастингите за формиране на шлак дефект. Шлаката е обикновено не присъства в една държава, често в гъста състояние или разпръснати на различни дълбочина, която наподобява обемна дефекти, но са склонни да имат определена степен.

4. смесва с

(Като оксиди, сулфиди и др.) в процеса на топене - неметални включвания или добавки на някои компоненти на метален компонент не се стопи напълно и остане да форма метални включвания като висока плътност, високо топене точка компоненти - волфрам, молибден, и др.

5. сегрегация

Сегрегацията в леене или слитък главно се отнася до разделяне на компонентите, формира по време на процеса на топене или топене на метала, поради неравномерно разпределение на компонентите. Механичните свойства на изолиран области са различни от тези на цялата метална матрица. Разликата е извън допустим стандарт обхвата става дефект.

6. леене пукнатини

Пукнатини в леене са предимно се дължи на факта, че свиване стреса на метални охлаждане и втвърдяване надвишава опън на материала. Тя е свързана с форма дизайн и леене процес на леене и напукване на метални материали. (Като горещо крехкост, когато сярата съдържание е висока, крехкост, когато съдържанието на фосфор е високо и т.н.). В слитък също ще произвеждат аксиални междукристалната пукнатини в последващи заготовки коване, ако не коване, ще остане в заготовката да стане изграждането на вътрешни пукнатини.

7. студено раздяла

Това е уникален деламинация дефект в отливката, свързани главно с леене процес проектиране на леене, която се дължи на пръски, акробатика, изливат или две направления на различни посоки (или няколко направления)) метални поток и други причини, защото течен метална повърхност, образувана от полу-твърди филм да остане в леене тялото да образуват диафрагма като район-тип дефекти.

N

Това е, когато стоманата от черпак да слитък, леене слитък, защото налива прекъсване, пауза и други причини, първото наливане на течен метал повърхност във въздуха бързо охлажда, за да образуват филм оксид, в продължаващото наливане на нови течност метал чупене чрез слитък в слитък и формирането на пластове (площ тип) дефекти, тя е в следващите стомана слитък любовно коване не могат да бъдат принудени да се премахнат.

9. анизотропия

Когато леене или слитък се охлажда и втвърдени, охлаждане процент от повърхността към центъра е различен, което води до различни кристалографски структури, проявяващи анизотропия на механичните свойства и водещи до анизотропия на акустични свойства, повърхността има различна скорост на звук и звукови атенюираните. Наличието на този анизотропия ще неблагоприятно въздействие върху размера и местоположението на дефекта при оценката на ултразвукови инспекцията на леене.

мерки за подобряване на

(1) топене оборудване на желязо течен компонент на слабата способност да поддържа и стабилността на пясък миксера не е добро. Съставът на разтопена желязо е ограничен от фактори като кокс, вида на пещта, въздушния обем и суровини състояние. Смола пясък зависи от фактори като температура, смола и добавянето на киселина. Като пясък често не минават през регенерация и охлаждане легло, така че температурата на пясъка е висока, сериозно засегнати пясък сила, което води до леене пясък подуване сериозни, увеличаване на леене свиване, свиване дефекти са склонни да.

(2 кухина в пясъка и се налива процес на въздействието на разтопена желязо директно водят до Трахома и пясък дефекти.

(3) разтопена желязо в топенето оборудването винаги ще бъде шлака поколение, заливане разтопено желязо в твърди и течни шлака с разтопена желязо в кухина форма шлака дупки.

(4) в производствения процес съдържанието на азот в разтопеното желязо се увеличава с повишаване на температурата и намалява с увеличаването на въглероден еквивалент. Когато азот и водород са заедно, е лесно да формуляр пори, който е основният източник.

(5) в долната част на матрицата е по-малко твърда, формата преди поставянето на неравномерно и деформации, води до пясък тип повърхност неравномерно, когато типа на тип нагоре и надолу на пропастта между по-големите, което води до размер на базалт, лоша форма.

(6) 2.2 м тяло в подножието на пясък ядрото в налива процес дрейф надолу, е подножието на основната причина за неравномерно дебелина. В случай на

Според причините за клапан леене дефекти, ние главно от следните аспекти да се вземат мерки за повишаване на:

(1 подходящо увеличение желязо течен въглероден еквивалент, използването на графитизиране експанзия за засилване на самостоятелно пълнене капацитет на материала.

(2) Чунг поле, за да осигури компактността на пясъка, да подобрите силата на пясък тип и насърчава леене от запълняемост.

(3) преди типа на кухина преди разпръснати пясък разпенващ чисто и внимателно проверете кухина.

(4) След изливане сайт под разливане на тяло е не налива, портата купа и изхода дупки да обхващат здраво, за да предотврати разпръснати пясък в.

(5) преди изливане на твърди течност на повърхността на разтопена желязо чист; за подобряване на първоначалното Наливането температура от разтопена желязо да намаляват склонността на железен окис средното окисляване шлака; клапан леене доколкото е възможно след първоначалното наливане на открито, след използването на голям брой тънки шлака; за 610 мм (24 in) F тяло клапан, за бегач обиколка ставите, комбинирани с други параметри, когато прииждат внос и износ са разположени във филтъра, и множество чипове скута филтър окото се подобрява в монолитна форма за подобряване slagging ефекта на стробиращо система.

(6) суровини доколкото е възможно използването на въглеродна стомана, обикновен сив гласове желязо или сферографитен чугун обратно към пълня; намаляване на желязо в легиращи елементи като Cr, Mn и друго съдържание, да се намали съдържанието на желязо на техните собствени газ; И в Дъждовни дни или влажност на по-голям сезон, следващата ядрото е най-добре да използват факел на кухина, пясък ядро повърхността пече отново да се намали количеството на пясък газ; използването на висока температура, налива малки клапани, за да улесни в изпускателната уредба на техните собствени течност и намаляване на шлака поколение.

(7) налива 1067mm (42 in) F тяло клапан, необходимостта от фиксирана миксер на същия етаж на същата Чунг, типа и пода не трябва да има някакви остатъци; не е позволено да поставите в други места, за да се намали е забранено да се вдигне пясък и мухъл основната плоча заедно, за да се предотврати деформация на пода.

(8) Изсипете 2.2n тяло, в подножието на ядрото на ядрото на ядрото постави размера на смола пясък и колкото е възможно по-скоро вид. В случай на

След като се мерки за повишаване на по-горе, общото производство на 2413.78t клапан, вътрешната отпадъци норма на 1,15 %, външни отпадъчните размер на 1,73 %, цената на цялостна скрап 2.88 %. В сравнение с цената на подобрена скрап, вътрешната норма отпадъци е намалял с 2.39 процентни пункта, външни отпадъци скоростта намалява с 2.85 пункта, степента на цялостна скрап се понижи с 5.24 процентни пункта, ефектът е забележителен.